ABD, Çeçenler ve bir Türk şirketi

Geçtiğimiz eylül ayında İstanbul Zeytinburnu’nda evlerinin önünde uğradıkları silahlı saldırı sonrası 3 Çeçen muhalif hayatlarını kaybetmişti. Çeçen ayrılıkçı lideri Doku Umarov, olay sonrası Türkiye’ye misilleme tehdidi savurmuştu. Jöntürk’ün elde ettiği bazı bilgiler ise hem bu olayın hem de Rusya’nın Çeçen sorununun farklı bir açıdan değerlendirilmesi gerektiğini ortaya çıkardı.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından tek taraflı bağımsızlık ilan eden Çeçen halkı, Rusya ile büyük bir savaşa girişti. Rusya’nın terörist olarak nitelendirdiği Çeçenler, kanlı eylemler düzenleyerek Rusya’nın direnişini kırmaya çalışıyor. Bu güne kadar olan genel kanı Türkiye ise sorunu Rusya’nın iç meselesi olarak görüyor ve çok fazla karışmamaya çalışıyor.

Ancak Jöntürk’ün eski bir FBI ajanından edindiği bilgiler, Türkiye’nin, Çeçen sorunu karşısında tarafsız olmadığını gösteriyor. ABD’nin Soğuk Savaş döneminden günümüze kadar Çeçen teröristlere destek verdiği biliniyor. Türkiye de ABD’nin bu desteğine yardımcı oluyor. Hatta Çeçen liderlere gönderilen para bir Türk inşaat şirketi üzerinden aktarılıyor.

Bu şirketin adı ise ENKA… ENKA; Bosna Hersek, Cezayir, Nepal, Sierra Leone, Mali, Gine ve Kamerun’daki ABD Büyükelçilikleri’ni yapan şirket olarak göze çarpıyor. Üstelik bu inşaatlar hiçbir ihale açılmadan, ENKA’nın önerdiği rakamlar üzerinden yapılıyor. ENKA, bu inşaatlar sonrası ABD’den aldığı paranın bir kısmını Çeçen liderlere aktarıyor.

Rusya’da da geniş bir hizmet alanı olan şirket böylece dikkat çekmiyor.

Aynı kaynağa göre FBI’ın elinde özellikle 1990’lı yılların sonlarında başlanarak bugüne kadar toplanmış ENKA ve ABD’deki Amerikan Türk Konseyi (ATC) ile ilgili Çeçenler konusuna ilişkin birçok kayıt ve belge de bulunuyor.

2008 yılında Çeçen asıllı eski CIA ajanı “Ebu Bekir” kod adlı Merih Berkan Yaşar’ın iddialarına dayandırılarak Rusya devlet televizyonunda yayınlanan bir haberde de ENKA’nın Çeçen teröristlere maddi destek ve eylemlerini gerçekleştirmesi için ortam hazırladığı söylenmişti.

Şirket ise bu iddiaları reddetmişti.

Yorumlayın

Your email address will not be published.