Suudi Kraliyet ailesinde herkes O’nu Kraliçe İffet, Emira İffet ya da Prenses İffet olarak tanırdı. Kraliçe İffet Al-Thunayan, Osmanlı İmparatorluğu son zamanlarını geçirirken 1916 yılında İstanbul’da doğmuştu. Babası Muhammed Al Tunayan, o tarihlerde Osmanlı ordusunda savaşan bir subaydı. Annesi ise Macar kökenli bir Çerkez olan Asya.
Babasını küçük yaşta kaybeden İffet, halasının yanında yokluk içinde hayatını devam ettirmeye çalışırken, İstanbul’da başladığı ilkokulu tabanları kâğıtla doldurulmuş ayakkabılarla bitirmeye çalışıyordu.
1840 yılında Riyad valiliği yaptığı sırada Osmanlı yönetimi tarafından esir edilerek İstanbul’a getirilen büyük dedesinin Mekke’de kalan yakınlarına hac ibadetini yapmak için halasının yardım talebinde bulunması nedeniyle 1931’de Mekke’ye giden İffet orada Prens Faysal ile tanıştı ve 1932 yılında Cidde’de O’nunla evlendi.
Prenses İffet’in ikisi üvey üç kardeşi de kendisiyle birlikte Suudi Arabistan’da yaşamaya başladılar.
Ablası Prenses İffet tarafından büyütülen ve eniştesinin Suudi Kralı olmasının hemen ardından 1965 te kurulan Suudi İstihbarat’ının başkanlığına getirilen Kemal Adham, Kral Faysal’ın 1975 te öldürülmesinden sonra 1979 tarihine kadar görevine devam etti.
Kraliçe İffet’in Kral Faysal ile olan evliliğinden yedi çocuğu oldu : Prens Muhammed, Prens Bandar, Prens Suud, Prens Türki, Prenses Luluwah, Prenses Sara ve Prenses Haifa.
Kraliçe İffet’in kardeşi Kemal Adham, Suudi İstihbarat başkanlığını bıraktıktan sonra yerine ablasının oğullarından Prens Türkî geçti.
1979 da başladığı İstihbarat başkanlığını 2001 yılına kadar devam ettiren Prens Türkî’nin adı sık sık Usame Bin Ladin ile anıldı. Hatta 1996 yılında Ladin’i ABD’ye teslim etmeyi önerdi.
11 Eylül 2001 tarihinde ABD de gerçekleşen terör saldırılarından sadece 10 gün önce İstihbarat başkanlığı görevinden alınan Prens Türki daha sonra 2005–2006 tarihleri arasında Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi olarak görev yaptı. Prens Türkî, halen Kral Faysal Araştırma ve İslami Çalışmalar Vakfı ve başkanlığını yapıyor.
Kraliçe İffet’in oğullarından biri olan Prens Muhammed, özellikle İslami Finans konularında önemli işler yaptı ve çalışanlarının içinde 11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Nevzat Yalçıntaş, Korkut Özal gibi isimlerinde yer aldığı İslam Kalkınma Bankası’nın başkanları arasında yer aldı.
Kraliçe İffet’in oğullarından biri olan Prens Suud, 13 Ekim1975’ten 29 Nisan 2015’ e kadar yaklaşık 40 yıl boyunca Suudi Arabistan dışişleri bakanlığı yaparak dünyanın en uzun dışişleri bakanlığı yapan kişi olarak tarihe geçti.
Suudi Arabistan’da özellikle kadınların eğitimi ve yetimlere yardım konusunda yaptığı faaliyetleriyle bilinen Kraliçe İffet’in damatlarından biri olan ve Prens Bandar bin 1983–2005 yılları asında Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi olarak görev yaptı. 2012–2014 arasında ise Suudi İstihbaratın başında yer aldı.
17 Şubat 2000’de geçirdiği bir ameliyat sonucunda vefat eden Kraliçe İffet adına bir üniversite kuruldu.
1995 yılında Türkiye ile Suudi Arabistan arasında Türk kamyon şoförlerinin “Captagon” isimli uyuşturucu hapları taşıma suçlamasıyla ortaya çıkan “İdam Krizi”nin Nevzat Yalçıntaş’ın arabuluculuğuyla çözümünde Kraliçe İffet’in ve oğullarının önemli desteği olmuş, sonuçta idama mahkûm edilmiş ve cezası kesinleşmiş 54 Türk’ten hiçbirinin idamı gerçekleşmemiş ve tamamı affedilmişti.
Yazarın diğer yazıları için: TIKLAYIN