Uluslararası Kriz Grubu (ki Washington’da etki çarpanı en büyük olan sivil toplum kuruluşlarından) son hazırlıdığı raporda, IŞİD’e katılıp daha sonra Türkiye’ye dönen Türk vatandaşlarının durumunu ele aldı.
‘IŞİD’e Katılıp Dönen Türkiye Vatandaşları’ başlığıyla yayınlanan raporda, söz konusu Türk vatandaşlarının sayısının 5 ile 9 bin arasında olduğu ve bazılarının cihatçı militan oluşumlara halen sıcak baktığı ifade ediliyor.
Türkiye’de üç yıldan fazla süredir IŞİD saldırısı gerçekleşmediği vurgulanan raporda, “Hüküm giyen az sayıdaki kişinin çoğu yakında cezaevinden çıkacak. Diğerleri güvenlik güçlerinin yakın takibi altında. Geriye kalanların akıbeti ile ilgili bilgiler sınırlı” ifadeleri kullanıldı.
Örgüte katılan Türk vatandaşlarının profilleri ve motivasyonlarının çeşitliliğinin incelendiği raporda IŞİD’den dönenlerin cihatçı şiddetten kalıcı şekilde uzaklaştırılmasına yönelik sosyal programların geliştirilmesi gerekliliğine vurgu yapılıyor.
Ankara hükümetinin kendi açısından farklı bir tehdit oluşturan IŞİD, PKK, “FETÖ” ve aşırı solcu militan gruplar için ayırt edici yaklaşımlar geliştirmesi gerektiğini ifade edilen raporda, “Bunların tek bir kefeye konması politikalarda karmaşaya yol açıyor ve cihatçı militan grupların oluşturduğu özgün tehdide uygun bir yaklaşımın tasarlanmasını engelliyor. Yetkililer aşırı iş yükü altında zorlanan hakim ve savcılara, IŞİD için üye devşiren ve IŞİD’e katılıp geri dönenlere isnat edilen suçların etkin şekilde soruşturulması için gerekli kaynakları sağlamalı” ifadesi yer alıyor.