20/05/2024

İran’ın eli kanlı Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, kaza mı yoksa suikast sonucu mu öldü?

Reisi, dün helikopterle, İran-Azerbaycan sınırında bir barajın açılış törenine katılmıştı.

Dönüş yolunda İbrahim Reisi ve aralarında Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın da bulunduğu İranlı yetkilileri taşıyan helikopter, sisli havada dağlık araziden geçerken kaybolmuş, enkazı bugün erken saatlerde bulunmuştu.

Enkaza ulaşılmasından sonra bulunan cesetler böyle görüntülendi (Yanmış haldeki ceset Reisi’ye ait):

Cesetler tabutlara konularak böyle taşındı:

Reisi kimdir?

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 14 Aralık 1960’ta İran’ın Meşhed kentinde doğdu.

Reisi, 1979’daki devrimin ardından kariyerine 1981’de Kereç Savcısı olarak başladı. Görevinde hızla yükselen Reisi, kısa sürede henüz 25 yaşındayken Tahran Başsavcı Vekilliği makamına oturdu.

Reisi, İran devrim lideri Humeyni’nin talimatıyla 1988’de hapisteki rejim muhaliflerinin idam kararını veren 4 kişilik komitede yer aldı.

Humeyni’nin ölümü sonrası Ali Hamaney döneminde devlet makamlarında hızla yükselen Reisi, 1989-1994 yıllarında Tahran Başsavcılığı görevinde bulundu. 1994 yılında Devlet Denetleme Kurumu Başkanlığına atanan Reisi, 10 yıl boyunca bu görevde kaldı.

İran’da 18 Haziran 2021’de gerçekleştirilen seçimde Reisi, oyların yüzde 62’sini alarak açık ara farkla kazanıp ülkenin 8. Cumhurbaşkanı oldu.

Reisi, siyasi tutukluların idam edilmesinde ve 2009’daki sosyal çalkantıların bastırılmasında oynadığı rol nedeniyle Kasım 2019’da ABD tarafından yaptırım listesine alınmıştı.

Sertlik yanlısı Reisi’nin ölümü ile suikast iddiaları da gündemde.

Bu konuda kimileri İsrail’i işaret ederken kimileri de İran’da Reisi karşıtlarının böyle bir suikaste yeltenebileceğinden söz ediyor.

1 Comment

  1. yüksek ihtimal kaza.iranda ambargo olduğundan dolayı helikopterlere ve uçaklara bakım yapamazlar ve bu yüzden eski hava araçlarını kullanırlar

Yorumlayın

Your email address will not be published.

Önceki Yazı

Tokat’taki keserli saldırı viral oldu

Sonraki Yazı

Kongo’daki başarısız darbe girişiminde yakalanan CIA ajanlarının yalvarışı

Sayfa Başı