01/10/2024

Hz. Muhammed’in istihbarat örgütü: casus yenge ve kör suikastçı

Hz. Muhammed’in, istihbaratı etkin olarak kullandığı tarihçilerin üzerinde hemfikir olduğu bir konu.

Peygamberin, özellikle Mekke’den Medine’ye gittikten sonra, bir istihbarat ağı oluşturup, Kureyşliler’e ve de kendisiyle dalga geçenlerle mücadele ettiği biliniyor.

Mesela:

Mekke’deki ajan şebekesinin başında, zengin bir tüccar olan ve Hicretin yedi yıl sonrasına kadar İslam’ı kabul etmeyen, Muhammed’in kendisinden birkaç yaş büyük amcası Ebu’l-Fazl el-Abbas vardı. Ancak karısı Ümmülfazl’ın, yakın arkadaşı olan Muhammed’in karısı Hatice’den sonra Müslüman olan ikinci kadın olduğu söylenir. Ümmülfazl’ın Muhammed’le şahsen ilgilenmesi hadislerde yer almaktadır.

Bir hadise göre, bir seferinde Muhammed henüz Mekke’den ayrılmadan önce “bir grup sahabe Peygamber’in (a.s.) oruçlu olup olmadığı konusunda ihtilafa düşmüştü. Ümmülfazl, bunun üzerine “Ben de, o devesiyle vakfe yaparken ona bir kase süt gönderdim ve o da sütü içti” demiştir.

Muhammed Medine’ye gittikten sonra Ümmülfazl, Kureyşlilerin Mekke’deki faaliyetleri konusunda ona bilgi ulaştırmak için çalışmıştır. Ümmülfazd’an gelen istihbaratla desteklenen Muhammed’in kuvvetleri 623 yılı içinde Mekke kervanlarına birkaç saldırı düzenlemişlerdi.

Kaynak: Gizli Dünya: İstihbarat Tarihi (Christopher Andrew)

Kör Suikastçı

Hz. Muhammed, kendisiyle alay eden iki Yahudi şairi (Kab ve Ebu Rafı) gönderdiği suikastçilerle ortadan kaldırmıştır.

Bu konuda istihbarat literatürüne geçen en tartışmalı suikast ise kendisine karşı şiddeti teşvik eden Esma bint Mervan’ın öldürülmesidir:

Bu sefer gizli bir suikastçı kullanılmamıştı ama onu öldürmek için gönüllü olan Ümeyr b. Adi el-Hatmi’nin kör oluşu onu tarihin en umulmadık suikastçılarından biri yapmıştır. El-Hatmi, gece yarısı Mervan’ın evine elleri üzerinde sürünerek girmiş ve onu çocuklarıyla birlikte uyurken göğsünden bıçaklamıştır. 

Kaynak: Gizli Dünya: İstihbarat Tarihi (Christopher Andrew)

IŞİD’in ele geçirilen casusluk talimnamesinde, Hz. Muhammed’in istihbarat faaliyetlerine sık sık yer verilmektedir.

Mesela:

“Peygamber Aleyhisselam’ ın Mekke’de, Müslümanların huzuruna zarar verebilecek irili ufaklı her şeyi kendisine haber veren yerel muhbirleri vardı”,

“Peygamber Aleyhisselam çoğu saldırısında muhbirlerden istifade etmiştir” gibi.

İşte o talimname:

Bizden aktarması…

İyi istihbarat güldürür, kötü istihbarat öldürür.

Yorumlayın

Your email address will not be published.

Önceki Yazı

Kate Upton, tülden öyle bir çıktı ki…

Sonraki Yazı

Kaddafi’nin son anlarına ilişkin daha önce yayınlanmamış şok linç görüntüleri

Sayfa Başı