Goebbels’in Propaganda Bakanlığı ve “Büyük Yalan” teknikleri

Asıl adı Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı (Almanca: Reichsministerium für Volksaufklärung und Propaganda).

1933 yılında kuruldu ve kapandığı 1945 yılına kadar başında Hitler’in en önemli kurmaylarından Joseph Goebbels vardı.

Goebbels, coşkulu ve enerjik hitabet yeteneğine sahipti ve “Büyük Yalan” olarak bilinen propaganda tekniğini kullanmada ustaydı.

Joseph Goebbels: yalan profesörü

İşte Goebbels’in “Büyük Yalan” tekniğine ilişkin görüşlerinden bazıları:

Yalan söyleyin mutlaka inanan çıkacaktır. Olmazsa yalana devam edin. Bir şeyi ne kadar uzun süre tekrarlarsanız, insanlar ona o kadar fazla inanırlar.

Bir insana yalan olsa bile bir söylemi sürekli tekrarlarsanız, o söylemin nereden geldiğini unutur ve kendi fikri gibi benimser ve savunur.

Söylediğiniz yalan ne kadar büyük olursa o kadar etkili olur ve insanların o yalana inanması da o kadar kolaylaşır.

En parlak propaganda tekniği, tek bir temel prensip akılda sabit olarak tutulmadıkça başarıya ulaşmayacaktır: Kendini birkaç nokta ile sınırlamalı ve bunları defalarca tekrar etmelidir.

İnsanların beyin tembelliğini gördükçe, her istediğimizi yapabileceğimizi anladık.

Goebbels, konuşmalarıyla Alman halkının, savaşın son günlerine kadar Adolf Hitler’in yolundan ilerlemesini sağladı. “Tek halk, tek imparatorluk, tek lider” sloganını sürekli tekrarlayarak, Alman halkının düşünceleri arasına yerleştirdi.

Goebbels’e göre, basın hükümetin kullandığı/kullanacağı dev bir klavyeydi. Bunun için Almanya’da muhalif basın susturuldu, binlerce gazeteci infaz edildi ya da ölüm kamplarına gönderildi.

Goebbels, “Büyük Yalan” teknikleri ile kaybedilmiş savaşları kazanılmış, ekonomik sıkıntıları yokmuş gibi göstermeyi başardı.

1944 yılında Goebbels, topyekün savaş projesini geliştirip önerdi. Bu proje Alman ekonomisinin ve Alman halkının tamamen savaş için kenetlenmesini, bu yönde efor sarfetmesini öngörüyordu.

Hitler, projeyi kabul etti ve Goebbels projenin başına tam yetkili komutan olarak atandı.

Bu arada, Alman halkının, Doğu Cephesi’nde bir savaş değil operasyon olduğuna inanması için çaba gösterdi ve bunda başarılı oldu. Savaş bitene, müttefikler ve Sovyetler Berlin’e girene kadar Almanların cephelerden haberdar olmamalarını “Büyük Yalan”la sağladı.

Savaş kaybedildiğinde Hitler son arzusu olarak Goebbels’i şansölye yapmak istedi. 1 Mayıs 1945’te Goebbels Hitler’in intiharından bir gün sonra 6 çocuğunu zehirledi ve eşi Magda ile birlikte intihar etti.

Goebbels’in “Büyük Yalan” tekniği, bugün birçok ülkede halen kullanılmakta.

Yorumlayın

Your email address will not be published.