Bu soru, ünlü Osmanlı denizcisi Barbaros Hayrettin Paşa’nın sancağında bulunan altı köşeli “Davud’un Yıldızı”ndan kaynaklanıyor. Peki, sancağında bu yıldızı kullanan Barbaros, Musevi miydi? İşte bu sorunun yanıtı:
Barbaros olmadan Hızır Reis adıyla anılan ünlü denizcinin Midilli Adası’nda doğduğu (1467 ya da 1475) ve ailesinin öz be öz Türk oldukları söylenir. Kızıl Sakal namıyla uzun süre korsanlık yapan Hızır reis, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Kaptan-ı Deryalığa kadar yükselir(1534-1546 yılları arasında bu görevi ifa eder). Akdeniz’in Türk gölü olmasındaki bir numaralı neden Barbaros’undur.
Gelelim şu an İsrail’in simgesi olan altı köşeli Davud’un Yıldızı meselesine.
Evet, Deniz Müzesi’nde sergilenen sancakta altı köşeli yıldız Barbaros tarafından kullanılmıştır.
Amma velakin bunun Musevilikle bir ilişkisinin olmadığı birçok tarihçinin ortak görüşüdür.
Tarihçiler, yıldızın “Davud”un Yıldızı” değil “Hz. Süleyman’ın Mührü” olduğunu belirterek bu konuda şu ortak görüşü savunurlar:
Hz. Süleyman bilindiği gibi rüzgarın, cinlerin ve de hayvanların efendisidir. O dönem birçok denizci rüzgarı yönettiği için Hz. Süleyman’ın mührünü kullanmıştır. Nitekim bu mühür Türkiye’de birçok camiide de kullanılmıştır. Mührün Davud’un Yıldızı olması ve İsrail’i simgelemesi yıllar sonra olmuştur.